Zeewierbrood met natuurlijk jodium

Zeewierbrood met natuurlijk jodium

Niet-biologische bakkers in Nederland gebruiken bakkerszout, zout met jodium, in hun brood. Dat hebben ze zo afgesproken met de overheid om een mogelijk jodiumtekort tegen te gaan. Biologische bakkers hoeven niet aan deze afspraak mee te doen. Wij gebruiken ook geen bakkerszout. Biologisch brood betekent voor ons naast het gebruiken van biologische ingrediƫnten ook het gebruik van alleen de noodzakelijke ingrediƫnten: meel, water, zout, gist of desem.

Een jodiumtekort is echter niet ondenkbaar, zelfs in Nederland. Belangrijkste bronnen zijn vis, ei en zuivelproducten. Zeewier is een alternatief, vooral voor mensen die geen dierlijke producten willen eten. We kregen regelmatig het verzoek om toch gejodeerd zout te gebruiken en we hebben er veel over nagedacht. Voldoende jodium is noodzakelijk, we lopen risico op een tekort en wat onze klanten willen vinden we heel belangrijk. Het liet ons niet echt los.

We wilden al lang graag een brood met zeewier bakken maar vonden dit niet zo gepast; Nijmegen aan de Waal, niet aan zee. Maar als wij graag zeewierbrood willen bakken en er mensen zijn die jodium in het brood willen dan ligt de oplossing toch wel voor de hand. Zeewier heeft een wisselende concentratie jodium. De hoeveelheid is daarom niet zo voorspelbaar als met broodzout. Door echter zeven verschillende soorten biologisch zeewier te gebruiken uit verschillende plaatsen op aarde, de zee bij Bretagne, Ierland, Spanje, Japan en sinds kort ook Texel, denken we dit toch aardig opgevangen te hebben. Concentratie jodium is hierdoor ongeveer hetzelfde als dat van brood met bakkerszout.
Daar komt bij; het is zo lekker.

Vooralsnog bakken we het elke zaterdag, op de andere dagen hebben we het in de vriezer. We kunnen al onze soorten brood met zeewier verrijken. Dan geldt alleen wel onze standaardvoorwaarde dat er minimaal vier van deze broden besteld moeten worden.